פנסיה תקציבית היא פנסיה המשולמת לעובד ישירות מתקציבו השוטף של המעסיק, במסגרתה ממשיך המעסיק לשלם לעובד קצבה לכל ימי חייו לאחר שיצא לגמלאות. במסגרת פנסיה תקציבית אין הפרשות שוטפות מצד העובד והמעביד. פנסיה צוברת לעומת זאת היא פנסיה התלויה בהפרשות הדדיות מצד העובד והמעביד, אלה מצטברות אצל גורם מבטח שלישי שהוא קרן פנסיה או קופת גמל או קופת ביטוח. עם יציאת העובד לגמלאות הוא מקבל מהגורם המבטח את קצבתו.
במסגרת הסכם הגדלת ההפרשות הוגדלו שיעורי ההפרשה המינימליים לביטוח הפנסיוני שלך, כך שהוגדל הסכום שייצבר עבורך לגיל הפרישה בכמעט 6%, דבר שישפר באופן משמעותי את החיסכון הפנסיוני שלך ויעלה אותו באלפי שקלים. לפי הסכם הגדלת ההפרשות, שיעורי ההפקדה המינימליים לפנסיה גדלו בשתי פעימות לשיעורים הבאים: החל מיום 1.7.16 ועד ליום 31.12.2016 – תשלום המעסיק לרכיב תגמולים גדל לשיעור מינימלי של 6.25% משכר העובד; הניכוי מהעובד לרכיב תגמולים גדל לשיעור מינימלי של5.75% משכר העובד; תשלום המעסיק לרכיב פיצויים לא יפחת מ- 6% משכר העובד ובכל מקרה לא יפחת מתשלום המעסיק לרכיב פיצויים עבור עובד קיים (כפי שהיה במועד ההגדלה). תשלום המעסיק לרכיב פיצויים גם לא יפחת, לעניין עובד חדש שבא עם פוליסה קיימת, משיעורי ההפקדה הנקובים בפוליסה לרכיב פיצויים. החל מיום 1.1.17 – תשלום המעסיק לרכיב תגמולים גדל לשיעור מינימלי של 6.5% משכר העובד; הניכוי מהעובד לרכיב תגמולים גדל לשיעור מינימלי של 6% משכר העובד; תשלום המעסיק לרכיב פיצויים - לא יפחת מ- 6% משכר העובד ובכל מקרה לא יפחת מתשלום המעסיק לרכיב פיצויים עבור עובד קיים (כפי שהיה במועד ההגדלה). תשלום המעסיק לרכיב פיצויים גם לא יפחת, לעניין עובד חדש שבא עם פוליסה קיימת, משיעורי ההפקדה שנקובים בפוליסה לרכיב זה.
על פי החוק גיל הפרישה מעבודה הוא 67 לגברים ו-62 לנשים. גיל זה מתייחס לזכאות לקצבת זקנה של הביטוח הלאומי ולקבלת קצבה מקרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר. בתוכניות הביטוח שנערכות על ידי חברות הביטוח, ביטוח מנהלים, גיל הפרישה הוא בהתאם לתנאי התוכנית ולא לפני גיל 60.
כמובן שהנושא אינדיבידואלי, אם כי חשוב לציין כי פרישה ב 3 החודשים האחרונים של השנה מאפשרת לדחות את תשלום המס על חלק מענקי הפרישה והפיצויים החייב במס, לשנה שלאחר מכן. כשאדם מגיע לגיל פרישה ברוב המקרים יורדת רמת ההכנסה שלו כך שניתן לחסוך מס על ידי דחיית פריסת המס לשנה הבאה.
בשנת 2008 אושר תיקון 3 לחוק קופות הגמל אשר קבע רפורמה בחיסכון ארוך טווח, שמטרתה להבטיח הכנסה קבועה לאחר הפרישה מהעבודה, זאת נוכח הגידול המשמעותי שחל בשנים האחרונות בתוחלת החיים. על פי התיקון לחוק כספים שהופקדו לביטוח פנסיוני עד למועד הקובע (לרוב 31.12.2007) ניתנים למשיכה הונית כסכום חד פעמי הפטור ממס (במגבלות מס על רווחים החל משנת 2005).
קופת גמל משלמת לקצבה – קופת גמל ממנה ניתן לקבל ישירות פנסיה/קצבה החל ממועד הזכאות . סכום הקצבה החודשית תלוי בסכומים שנחסכו, במין העמית, מקדם הקצבה, מסלול הקצבאות שנבחר ובמועד הפרישה. לדוגמא: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, פוליסה תגמולים לעצמאיים.
קופת גמל לא משלמת לקצבה – קופה ממנה לא ניתן לקבל ישירות פנסיה /קצבה, כמו לדוגמא: ”קופת גמל לחסכון”, ”קופת גמל ”רגילה”. מקופת גמל זאת ניתן למשוך כספים בסכום חד-פעמי, כאשר מתקיימים התנאים המתירים משיכה ובהתאם לפקודות המס. אם העמית מעוניין למשוך את הכספים כקצבה, הוא נדרש להעביר את הכספים שהצטברו לקופת גמל משלמת, לקצבה אשר תעביר לו את תשלום המגיע לו בהתאם לתנאי הקופה ומסלול הקצבה המבוקש
גימלאים יקרים, שימו לב!
יש לכם פקדון בנקאי בריבית אפסית?
תיקון 190 יכול להיות הפתרון האופטימלי עבורכם!!בשנת 2012 הוציאה המדינה תקנה חדשה המעניקה הטבות מפליגות בתחום ניהול הכסף הפנוי לגמלאים (תנאיי סף: בני 60 ומעלה ובעלי פנסיה של לפחות 4,500 ₪ בחודש), אשר מתקנת עיוותים קודמים בתחום ומעודדת גמלאים לחסוך ולנהל את כספם בצורה חכמה יותר מבעבר.
התיקון מאפשר להפקיד כסף לקופת גמל, לשמור על הכסף נזיל וליהנות מההטבות הבאות:
1. חסכון משמעותי ביותר בעמלות- אין דמי משמרת לבנק, אין עמלות קנייה ומכירה, אין עמלות מינימום, אין קרנות נאמנות יקרות בתוך התיק.
2. מיסוי נמוך יותר מאשר בתיק השקעות רגיל - המס הינו 15% מהרוח הנומינלי במקום 25% מהרווח הריאלי (ברוב השנים אכן מדובר בהוזלה משמעותית)
3. דחיית מס - המס משולם רק ביום היציאה מהתוכנית, ולא בכל פעם שמוכרים נייר ברווח. המשמעות היא שבמקום שהמס עצמו יירד משווי התיק הוא נשאר חלק מההשקעה ובעצמו מניב רווחים ללקוח.
4. אפשרות משיכה כקיצבה חודשית ללא תשלום מס בכלל!!
5. מעבר מסלולים ללא תשלום מס רווח הון ועמלות
6. אפשרות השקעה בנכסים לא סחירים, אשר לרוב נחשבים לבטוחים יותר ותנודתיים פחות. מסיבה זו קופות גמל לרוב מניבות למחזיקים בהם תשואה גבוהה יותר מאשר תיקי השקעות מנוהלים, גם אם מדובר באותו בית השקעות.
7. אפשרות הורשה לדורות הבאים בפטור מלא ממס או במס מופחת
8. שקיפות מלאה של התשואות ויכולת השוואה בין הגופים השונים.
בשורה התחתונה תיקון 190 מהווה צרוף של יתרונות ייחודיים, אשר השילוב שלהם ביחד מאפשר למשקיעים למקסם את הרווחים שלהם תוך תשלום כמה שפחות עמלות, דמי ניהול ומיסים.
לגמלאים בני 60 ומעלה, אשר מקבלים בפועל פנסיה של לפחות 4,500 ₪, מומלץ בחום ללמוד על אותה הטבה ייחודית, שנותנת להם המדינה, ולהיחשף למוצר של תיקון 190 ע"י פגישה עם איש מקצוע בתחום, אשר ימפה את הצרכים הייחודיים של אותו משקיע ויסייע בבחירה נבונה של אופני ואפיקי ההשקעה המתאימים.
עובד אשר מקבל מענקי פרישה/ פיצויים מעל לתקרה הפטורה חייב בתשלום. המס השולי שיידרש לשלם יפחת. פריסה. ההחלטה לכמה שנים לפרוס את כספי הפיצויים החייבים במס (עד 6 שנים) היא על כל 4 שנות עבודה מגיעה לעובד, שנת פריסה אחת אך לא יותר מ- 6 שנים.
ניתן לפרוס את מענקי הפרישה החייבים במס, על פני (עד) 6 שנים, לאחור או קדימה וניתן גם לפרוס לשנים הבאות
מתאימה למי שצופה כי תהיה ירידה בהכנסותיו לאחר הפרישה, ו/או למי שצופה כי בעתיד תהיה הפחתה בשיעורי המס.
מתאימה למקרים בהם העובד יצא לחופשה ללא תשלום במהלך שש השנים הקודמות לפרישה ולמי שצופה כי לא תהיה ירידה בהכנסותיו בעתיד. פריסה לאחור עשויה להתאים גם ששכרו גדל באופן משמעותי בסמוך לפרישה.
כן, במידה וביצעת פריסת מס יהיה עליך להגיש דוח שנתי למס הכנסה בכל אחת משנות הפריסה, וזאת על מנת לבצע התחשבנות סופית עם רשויות המס.
ככל דורש עבודה שלשכת התעסוקה לא הצליחה למצוא לו עבודה מתאימה, גם מקבל פנסיה מוקדמת זכאי לדמי אבטלה, אלא שמדמי האבטלה שהוא זכאי להם מופחת סכום הפנסיה המוקדמת. דמי האבטלה המרביים הם בגובה השכר הממוצע במשק. אם הפנסיה שלך גבוהה מסכום זה, לא תקבל דמי אבטלה. כאשר הפנסיה שלך נמוכה מסכום זה, תקבל דמי אבטלה נמוכים למדי, עקב הפחתת הפנסיה מדמי האבטלה.
כל ההנחות הגיאוגרפיות, כלומר ההנחות ממס הכנסה הניתנות בהתאם למקום המגורים של הנישום, ניתנות גם בגין פנסיה מוקדמת, למעט הנחה אחת, זו הניתנת לתושבי אילת בהתאם לחוק אזור סחר חופשי באילת.
לא רבים זוכים לפנסיה מוקדמת וגם למענק פרישה, אך מי שזוכה לכך עומד בפני דילמה הנובעת מכך שפטור ממס הכנסה למענק פרישה פוגע בפטור ממס הכנסה הניתן לפנסיה (החל מגיל פרישה). כדי לענות על השאלה יש לחשב את ערכו של הפטור על מענק הפרישה, הניתן במזומן במועד הפרישה, ולהשוותו לערך של הפגיעה בפטור לפנסיה, מדי חודש ממועד הגיעו של הפנסיונר לגיל פרישה ועד לפטירתו של הפנסיונר. בחישוב זה יש נעלם גדול: מהו מועד הפטירה הצפוי? אין נביא שיידע זאת.
פנסיה רגילה, כזו המשולמת לאחר שהפנסיונר הגיע לגיל פרישה, פטורה מדמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות. פנסיה מוקדמת חייבת בדמי ביטוח לאומי ובדמי ביטוח בריאות בשיעור נמוך אך במעט מזה שבו חייבת המשכורת.
כן, במידה וביצעת פריסת מס יהיה עליך להגיש דוח שנתי למס הכנסה בכל אחת משנות הפריסה, וזאת על מנת לבצע התחשבנות סופית עם רשויות המס.
בהחלט כן, אין שום איסור לעבוד במקום עבודה חדש לאחר ביצוע פריסת מס על כספי הפיצויים .יחד עם זאת עליך לדעת כי בשל ההכנסה הנוספת ממשכורת ייתכן ושיעור המס השולי על כספי הפיצויים החייבים במס יהיה גבוה יותר.
ארגון רשף מייצג את גימלאי שרותי הכבאות והנציבות בפני השלטון המרכזי והמקומי וגופים אחרים. ומסייע שנים רבות לגימלאים נזקקים ולאלמנות הגימלאים מבחינה סוציאלית ורפואית.
ארגון רשף מסייע במציאת ייצוג משפטי הולם לכל בעיה אשר נוצרה לגמלאים כתוצאה מחשיפה לחומרים מזיקים לאורך שנים.